29 juni 2012

Köpenhamns saluhall

För mindre än ett år sen fick Köpenhamn sin första saluhallTorvehallerne (politikens artikel inför öppningen). Japp, ni läste rätt. Om jag minns rätt är det den första i hela Danmark. De är lite efter här nere, men nu har de ju i alla fall en.

Den har dock redan varit i trubbel där arkitekten fick gråta ut i media. Saluhallen består nämligen av två typ halvcylindrar av glas, lite som ett växthus. Det blir väldigt varmt där när solen ligger på, så de som hade sin verksamhet där inne hängde upp presenningar i taket. Den stackars arkitekten var helt utom sig för de hade förstört hans fina byggnad. Nu har de hittat en snyggare och lite mer permanent lösning. Det verkar fungera bra och arkitekten lyckas i alla fall inte göra sin röst hörd längre och alla andra är nöjda. Idag noterade jag dock att det regnade in på vissa ställen, lite som Chalmers kårhus. Men det finns ju dagar när det varken regnar eller är soligt.

I vilket fall så har vi varit där några gånger, för att strosa omkring och för att käka lunch, senast idag. Vi har provat både konfiterad anka i baguette ("lite för mycket senapssmak på såsen") och fish'n'chips ("fisken är bättre än potatisen") varav det senare idag. På det stora hela kan man säga att varorna är lite av det dyrare slaget, ungefär som i saluhallen i Göteborg, men troligen håller de lite högre kvalité också.

Så är ni i Köpenhamn så tycker jag absolut att saluhallen är ett schysst sätt att tappa bort en stund. Det är ju sjukt fräscht eftersom det är så nybyggt och så här års kan man i alla fall köpa en låda jordbær och äta i (förhoppningsvis) solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar