2 september 2012

Nollningens sista dag!

I fredags fick vi några olika, kortare föredrag. En masterstudent sa att allt med Danmark och danskar var konstigt men att hon trivdes väldigt bra här och kåren presenterade sig. Kåren heter Polyteknisk Förening och kallas för PF, den har en internationell avdelning – PFi – och de samarbetar mycket med Erasmus Student Network (ESN kallat) som finns både på DTU och i Köpenhamn. Allt för att internationella studenter ska ha aktiviteter att göra och kanske även kanske träffa en dansk eller två. Utöver alla galna partyn och fester verkar de faktiskt ha mindre alkoholindränkta aktiviter också: danskurser, språkcaféer (du träffar en dansk som vill lära sig ditt hemspråk och så lär ni er av varann), sportgrupper och sånt. Undrar just om det finns några studentorkestrar? Jag tror det kommer en 'kårföreningsutställning' där alla föreningarna kan presentera sig om någon vecka eller så.

Brasklapp: Missförstå mig gärna rätt: Jag har inget emot fester och som vuxen student får man givetvis dricka så mycket alkohol de vill, jag personligen föredrar dock att göra det i rimliga mängder. Det är kul med variation.

På eftermiddagen hade vi först en grundläggande dansklektion som 'reklam' för de kurser i danska som Språkcentrum håller på DTU och som bekostas av danska staten. Så här lät de när vi skulle lära oss siffrorna:

Jag vet inte riktigt varför den visar en bild på mig, jag tänkte mig att det skulle vara en bild på danska flaggan…

Därefter blev vi introducerade till skolans bibliotek med massor av studieplatser och e-böcker. Slutligen fick vi veta lite mer om hur man studerar på DTU med massor av grupparbeten, en lite skum betygsskala (-3 0 2 4 7 10 12) och att man bör äta mycket kakor med sina vänner. Så nu vet vi allt och är redo för kursstarten nästa vecka!

Brasklapp 2: Om det här inlägget är osammanhängande så beror det på att jag försöker göra flera saker på en gång och lyssnar på pratradio samtidigt.

2 kommentarer:

 1. Kul att få veta lite om danskt högskoleliv.
  // MammaAnna

  Men jag önskar lite mer jämförelser mellan Chalmers och DTU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag ska førsøka. Fast det är ju stor skillnad på kandidat och master även på Chalmers. Så det blir nog rätt haltande jämførelser.

   Radera