29 september 2012

Konst i flera exemplar

Nu har vi, jag och Hannah alltså, kommit hem efter en tur till Statens museum for Kunst, Köpenhamns konstmuseum alltså. Vi gick först till deras tillfälliga utställning med verk av Henri Matisse. Vi lånade iPods med ljudguide i, det ingick i inträdespriset, och det var bra. Då kunde man lyssna samtidigt som man tittade på verket istället för att stå och läsa på en liten skylt. De hade inte talat in om alla verken, men de flesta, och den fanns både på danska och engelska. Mycket bra och tydlig danska – jag körde på den versionen.

En av de stora sakerna de byggt hela utställningen kring var att visa flera versioner av samma bild. Ett exempel kan ni se nedan. Bilden är kopierad från museets hemsida. Den till höger är den senaste versionen, en mer avskalad version. Den har också en helt annan stämning. Han verkade gärna vilja stilisera och ta bort allt onödigt, allt som inte var huvudmotivet. Vad han har gjort med den hukade kvinnans rumpa på den högra bilden, är dock oklart. Kryper den iväg av sig själv?


Något som vi noterade och uppskattade var hur han har behandlat ljuset. Som i de två översta bilderna i inlägget där kvällssolen lyser på fasaden utanför fönstret, eller hur solstrimmorna letar sig in i rummet.Vi kan konstaterar att detta i de flesta fall inte är konst vi skulle vilja sätta upp på våra egna väggar, eller uppskattar speciellt mycket alls, men det är intressant att se hur konstnären experimenterar med olika stilar och uttryck och hur ett verk har växt fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar