21 augusti 2012

Bröllop i Câmpulung, Rumänien

I helgen har vi varit på bröllop i Rumänien. Det var jätteroligt och annorlunda – dock inte riktigt lika hysteriskt som i filmen vi såg, tack och lov. Det var tillräckligt med nya intryck ändå. Det är också förklaringen till den låga uppdateringsfrekvensen här på bloggen.

Själva bröllopsdagen inleddes med förberedande traditioner och ceremonier, där kvinnorna stannade med bruden hos hennes föräldrar för att hjälpa henne att göra sig i ordning. Herrarna åkte med brudgummen för att hämta gudföräldrarna, symboliskt raka brudgummen med mera för att sedan åka till brudens föräldrars hus och leta upp bruden som hade blivit gömd – och hela tiden hade de med sig en dragspelare. Sedan fortsatte det ut på gården där bröd bröts över brudens huvud och sedan dansades långdans runt, runt, allt till den ljuva musiken av dragspel.

Rakning av brudgummen
Dans innan vigseln

Vidare mot kyrkan – rumänsk ortodox som är en variant på grekisk ortodox. Brudparet gick in först, vi andra efteråt. Hela ceremonin var på rumänska och vi svenskarna var fortsatt förvirrade. Det var i alla fall en fin kyrka. Dessutom blev det mer långdans, då hela brudföljet varvade altaret. Som förövrigt stod ca en tredjedel av kyrkans längd in i kyrkan. Hur gör de när det är fler gudstjänstbesökare?

Brudföljet framför altaret

Sedan blev det fotografering och fest. Vid det här laget var vi ganska hungriga, eftersom vi bara ätit plockmat sen frukost. Först serverades fördrink och sedan kaffe. Efter att ha hört mig för förklarade bruden att det är för att pigga upp efter en lång dag. Så kom äntligen förrätten bestående av kallskuret och ost. Sedan blev det dans. Svenskarna sa – whooot? DJ:en, som såg ut som Günter, pumpade på med dragspels-eurodisco blandat med mer traditionell dragspelsmusik på discotekshög volym under hela kvällen. Rätterna anlände med 1-1,5 timmars mellanrum som fylldes med dans till ovan nämnda musik och maten var traditionellt rumänsk. Det var totalt fem rätter inklusive tårta och något vi uppskattade särskilt var en slags rumänska korvar som heter mici. Och vi var alla helt överens om att det var väldigt roligt att få prova den traditionella rumänska maten.

Här är en video där det dansas långdans på bröllopsfesten:
Bröllopstårta!
Vid ungefär klockan ett på natten serverades tårtan och efter det var jag och Johan helt slut av alla intryck och allt festande. Så vid tvåtiden på natten gick vi den korta vägen hem till hotellet och sov vår skönhetssömn. Men säkra källor säger att festen inte var slut förrän ytterligare några timmar senare.

Vi hade en jättetrevlig dag i Rumänien och jag vill passa på att ännu en gång önska brudparet ett långt och lycklig äktenskap!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar