14 oktober 2012

Kulturnatt på museet

Så här var det på kulturnatta på Johans jobb, geologiska museet i fredags. På museet arbetar både geologer och astronomer. De geologerna som är associerade med samma grupp som Johan är typ rymdgeologer och tittar på meteoriter. Det var jättemånga som kom och var intresserade. Kul!

Astronomerna hade fått tid att observera med Nordiska Optiska Teleskopet på La Palma i direktsändning vid tio. Först hade de lite problem med för hög luftfuktighet så att de inte kunde börja observera, men som tur var så ledde det bara till en försening och inte till helt inställda observationer. Här visar och förklarar Johan vad de ser. Det skulle kunna vara en bild av en galax, som de observerat med några olika filter och sedan monterat ihop till en bild.


Helt nyligen har museet köp en meteorit från Mars och det hade stått om den i tidningen. Så den var en publikmagnet. Men många blev nog lite besvikna av av storleken. Här på bilden kan ni se stenen, några besökare och två av Johans kollegor.


Marsmeteoriten är alltså det som är precis bredvid axeln på personen i blå jackan. Men det var intressant att höra geologerna berätta om hur man hittade, identifierade och undersökte rymdstenarna.

Vi har också fått lära oss att dimma och nebulosa är samma ord på danska – tåge [tåå]. Praktiskt, va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar