6 oktober 2012

Modernt från olika tider

Många tycker att Köpenhamn är en vacker stad. För en husälskare som mig finns det många vackra byggnader att titta på och förundras över – både nya och gamla. Och det är en del av charmen och styrkan i Köpenhamn. De låter de vackra gamla byggnaderna finnas kvar men bygger nytt i modern stil, där dagens arkitekter får ta ut svängarna. De är som att de inser att de gamla byggnaderna var moderna när de var nya. Det gamla och det nya får ofta mötas, inte bara i samma kvarter utan också i samma byggnad. Här på bilderna kan ni se två exempel.På den översta bilden ses ett hus som ligger vid Nørreport, inte så långt hemifrån oss. Jag vet inte vad de har för verksamhet där, men det syns i alla fall tydligt att de översta våningarna är tillbyggda ett bra tag efter husets ursprungliga uppförande. Men det nybyggda är inte ett misslyckat kamouflage-försök utan sticker kaxigt ut hakan. Lyckat säger jag.

På den andra bilden syns det kungliga biblioteket. Det stora svarta är nytillbyggt och den gula byggnaden som kan ses där bakom är den äldre delen. Här blir den nya delen ganska dominant på grund av sin mörka färg, men återigen har man inte försökt att dölja det gamla, inte heller dölja att man byggt till. Jag tycker att de har lyckats bra med övergången även på insidan.

Detta tycker jag något att fler kan ta efter danskarna – både gamla och nya byggnader kan vara väldigt vackra och intressanta om de bara får lov till det, om än på så olika sätt. Var tid har sin stil.

1 kommentar:

  1. Kyrkan i centrala Alingsås och också en mycket modern tillbyggnad. Så även i Sverige kan man, fast inte så ofta.
    MammaAnna

    SvaraRadera