13 november 2012

Clorius kommer

Fint att de kommer på kvällstid i alla fall!
Nej, det är inte titeln på en ny skräckfilm utan det betyder att de kommer från energibolaget och gör en radiatormålning. Ja, läser av radiatorerna alltså.

På varje radiator sitter nämligen en liten behållare med vätska bredvid en graderad skala, ungefär som en gammaldags termometer. När den värms avdunstar vätska och en gång om året kommer en person och läser av hur många enheter som förbrukats. Detta kompenseras sedan för avdunstningen som sker på sommaren fast man inte har på radiatorerna och multipliceras med en magisk konstant som beräknats utifrån storleken på lägenheten och radiatorernas placering och lite sånt. Detta värde matchas, tillsammans med grannarnas värden, mot husets totala värmeuttag och på så sätt får vi vår värmeräkning.

Jag gillar att det är värme per lägenhet eftersom det uppmuntrar till att spara på värmen och därmed miljö, dessutom lönar det sig att vara ekonomisk. Typsikt två ideal som vi vill sprida i samhället. Däremot har min käre make räknat lite på vilket fel det kan bli eftersom det inte är så värst exakt – skalan vid vätskebehållaren har tio steg – och det landade på ett medelfel på 75 DKK och ett maxfel på ca 10 %, vilket motsvarar drygt 200 DKK. Jag antar att det jämnar ut sig i längden men hade det inte varit smidigare att bara mäta temperaturen på vattnet som går in och ut ur elementet samt flödet? Jag vet att det görs på andra håll, även i Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar