13 november 2012

Studiebesök på Driftscenter Danmark

Idag var vi på det tredje studiebesöket med järnvägskursen. Vi besökte både driftcentret för hela Danmark och de två tågkontrollkontoren för S-tåg respektive andra tåg. De använder faktiskt grafiska tidtabeller och annat vi får lära oss i den här kursen. Idag hade jag dessutom med mig mobilen så jag har bilder att visa för er!

Övervakningsystem hos driftcentralen

Här är på driftcentret för all tågtrafik i hela Danmark. Här sitter personer från alla tågbolagen – DSB, Øresundståg och SJ – och också personal från danska banverket, Banedanmark, som har hand om rälsen och också signalsystemet.

Det som syns på skärmen längst ned till höger är en grafisk tidtabell. Resten är översikter över stationerna. De andra två skärmarna visar översikter över olika stationer och linjer.

Här tas alla strategiska beslut för hur trafiken ska rulla.
Härifrån styrs alla signaler på Köpenhamn H
Det här är centralen där de övervakar alla tåg i Köpenhamn som inte är S-tåg, så som intercity-tåg till exempel.

Just när vi var där hade de stora problem eftersom en ledning hade fallit ned innan Kastrup, åt andra hållet fanns en sträcka som inte visade tågen som var på den. Och en försening sprider sig snabbt, speciellt eftersom de började närma sig högtrafiks-tid.
Utsikt över Köpenhamn H
Det blev inte bättre när ett tåg fick problem och var tvunget att stanna vid Nørreport. De var väldigt snällt av dem att ta emot oss trots att de hade så mycket att göra.

Men de var coola trots den stress som rådde.

Här ser de inget av s-tågsnätet, det linjerna bara försvinner ut i intigheten på deras skärmar. När vi var där var de tvungna att leda om ett tåg på S-banenätet, vilket är väldigt ovanligt. Då syntes det inte längre utan...

Köpenhamns S-tågsnät


... dök upp här istället.

Härifrån övervakas alla s-tåg. De har en stor skärm där hela nätet syns och som ni ser på bilden nedan täcker den en hel långvägg.
Kontrollcentral för Köpenhamns S-tågsnät


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar