10 juli 2012

Att cykla

Att cykla i Köpenhamn är inte som att cykla i Göteborg. De stora skillnaderna är mängden cyklister och mängden backar. Oftast finns det väl utmärkta cyklebanor här, i stan som en fil bredvid körbanan för bilister, och de är blåmålade på kniviga ställen. Men just eftersom det är så mycket cyklister känns det mer okej att cykla på vägen där cykelbana saknas – Köpenhamns bilister är mer vana.

Redan de första gångerna jag var ute på cykeltur här i stan noterade jag att folk var rätt sega på att komma i väg vid rödljus, de verkade inte ha greppat det här med att växla ner när man stannar för att lättare kunna starta. Min tanke då var att de kanske hade en gammal cykel som var lite trög och inte hade så många växlar. Nu har jag insett att förutom de sportigaste cyklisterna så är det så här folk gör. Frågan är bara – varför?

En typ av cykel som är poppis är Christiania-bike. -->

Däri kan man köra sina grejer, så som matkassar eller picknick-korg eller sin hund. I helgen såg jag till och med en man som körde omkring med en kvinna och två barn i en sån där, gissningsvis hans familj. Det verkar faktiskt mycket praktiskt, om man har mycket grejer – kanske inte om man vill kunna komma fram i trånga passager.

När jag ska handla åt oss får jag ta min vanliga Skeppshultscykel. Den har förvisso en cykelkorg, men man känner sig rätt packad med cykelkorgen full, ryggsäck på ryggen som också är full och en kasse på var styre. Dessutom blir man svettig på ryggen. Skulle jag veta att jag skulle bo på samma ställe och cykelhandla flera år fram över skulle jag allvarligt fundera på att införskaffa en Christiania-bike.

3 kommentarer:

 1. Jag kan varmt rekommendera cykelväskor. Som koncept alltså, jag har ärvt de som pappa hade på sjuttiotalet så var man införskaffar nya vet jag ingenting om. Det blir stabilare med lägre tyngdpunkt, två väskor rymmer ofta mer än en ryggsäck och det är bekvämare att inte ha en tung säck på ryggen (att sätta ryggsäcken på pakethållaren ger samma bekvämlighetsvinst). Jag tror att det är smidigare om de hängs på cykeln var för sig, så kan man ta bara en om man inte skall ha så mycket packning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter onekligen smidigt. Någon annan som vet var man kan införskaffa? Kanske hos en cykelhandlare. Jag får kika runt lite. Tack för tipset!

   Radera
  2. Finns på vinden i Näs...

   Radera