6 juli 2012

Rådhusklockans mysterium

Kvart-över-plingelingHalv-plingeling
Kvart-i-plingeling
Rådhusklockan plingelingar alltså varje kvart från klockan åtta på morgonen och hela dagen fram till midnatt, se figurerna.
Hel-plingeling

Varje hel timme slår den dessutom för hur mycket klockan är. Klockan tolv, arton och vid midnatt kör den dessutom en liten extra melodi. Den tänker jag dock inte klura ut noter till.

Att det dessutom är olika styrka och klang på de olika klockorna gör att det inte bara låter ofta utan också ganska fult.

 De senaste dagarna har det dock låtit extra märkligt – en ton har saknats. Härom dagen var det G eller A, jag minns inte riktigt, och idag var det timme-plinget som saknades. Fast bara ibland.

Vi har funderat på om de skickat upp en rådhusklockepolerarmästare men då borde hen vilja att de stängde av alla klockorna medan hen var där uppe.

En annan teori är att något har gått sönder. Men då borde det inte vara olika fel varje dag. Det kanske bara är klockmaskinisten som tagit en öl för mycket?


1 kommentar:

  1. Här finns en historik över rådhusklockorna, och en förteckning av de melodier de hade spelat varannan timme om de haft råd med en tolvtonsskala på 1890-talet: http://www.kobenhavnshistorie.dk/kbhkronik/ejlersen.html

    SvaraRadera