22 juli 2012

I helgen med Marik

I helgen har min vän Marik varit här på besök. Jag har precis lämnat henne vid bussen tillbaka mot Göteborg så nu har jag tid att blogga igen. Det har varit jätteroligt att ha henne här och eftersom det var hennes första gång i Köpenhamn passade vi på att turista oss en del.

Teservis i akvarium på konstutställning
Först besökte vid Köpenhamns domkyrka Vor Frue Kirke. Sedan fortsatte vi mot Trinitatis kirke och Rundetaarn. Det är en stor kontrast mellan de båda kyrkorna där domkyrkan mest påminner om ett kalt konstmuseum så är Trinitatis prålig dekorerad med otaliga guldiga krusiduller. I Rundetaarn, som ligger vägg i vägg med kyrkan, kan man gå upp för att titta på utsikten över hela Köpenhamn. Man kan se Sverige också. Dessutom finns där en hall för konstutställningar och just nu pågick en med tema Havet. Trevligt med lite kultur mitt i alla turistattraktioner.

Överbelamrat arbetsrum
på slottet.
Därefter fortsatte vi mot Strøget men fick snart spatt (jag alltså) så vi gick därifrån mot Marmorkyrkan. Den är i princip en cylinder med en kupol på. Mycket stilig. Strax där intill ligger Amalienborg – slottet där drottningen bor. Dit gick vi och besökte deras museum.
Sandslottstävling!

Vi kunde inte få nog av slott och kungligheter utan gick vidare till Rosenborgs slott, som ligger vid Kongens have, där bland annat kronjuvelerna bor. På väg dit sprang vi på en sandslottstävling. Efter alla museibesöken blev vi så trötta att vi la oss på gräset i parken.

Sushi på GreenSushi
Marik är nöjd med sin öl
På kvällen besökte vi ett sushi-ställe som Johan och jag är väldigt förtjusta i – Green Sushi. Nu är Marik också det. Vi beställde in blandad sushi till tre personer och fick flera spännande varianter. Till maten dracks japansk öl.

Men vad skulle Danmark vara utan sina mikro-bryggerier med tillhörande pubar? Först försökte vi gå till Mikkeller, men det var så fullt att vi gav upp det redan på gatan utanför. Istället blev det BrewPub där jag och Marik drack var sin somrig blond Monroe och Johan en veteöl. Sen var vi så trötta att vi masade oss kvarteret hem och stupade i säng. Superkul har vi haft! Jag gillar när folk kommer och hälsar på!

4 kommentarer:

 1. Var det fult eller fullt på Mikkeller? Både är rimliga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, sicken miss. Det är ganska fult, men det visste vi redan. Ölen väger upp för det men i går var det dessutom så fullt att vi knappt kom genom dörren.

   Radera
 2. Jag blir så sugen på att få komma och vara turist i fina staden. Skä du be turistbyrån länka till din blogg? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, den har sina sidor. Fast jag tror jag föredrar att skriva om lite av varje istället för att ge gratisreklam åt Köpenhamns kommun.

   Radera