3 juli 2012

Klagomål på danska matvarubutiker

Till vardagslivet hör att åka och handla och eftersom jag är ledig på dagarna just nu så faller det på min lott. Jag tycker att det är jättekul att gå i utländska matbutiker men de danska känns inte så roliga längre. Jag har provat ett flertal: Netto, Irma, Superbrugsen, Superbest, Føtex, Rema1000, Bilka, men ingen känns riktigt bra.

Oftast är urvalet lite halvdant – ingen fullfet crème fraîche, ingen mjölk som både är homogeniserad och ekologisk, bara apelsinjucie (inte apelsin-grape eller blodapelsin) – och urvalet av färdigmat känns oftast större än utbudet av råvaror, framför allt när det kommer till kyckling och fisk. Och då har vi ändå inte gått in på alla varor som faktiskt inte finns här för att detta är utlandet, så som falukorv och grevéost. Det är dessutom svårt att hitta små förpackningar. Idag var det minsta förpackningen fryst kycklingfilé på 1,8 kg!

Nästan all frukt och grönt köps styckvis vilket kan vara riktigt bra, speciellt om de har "ta tio frukter för 25:-" så kan man blanda och ge hur som. Men både igår, när jag skulle ha en rödlök och idag när jag skulle ha en liten purjolök blev jag lite irriterad när jag i så fall skulle vara tvungen att köpa ett helt nät respektive en bunt med tre-fyra stycken purjor. Vem äter så mycket purjolök? Inte ens Chalmers Barockensemble!

Okej, en butik hade allt det här – SuperBest – den var typ som ICA här, fast bara med de dyra varorna. Och så ligger det rätt långt bort. Så trots att butiken var jättetrevligt och de hade ett toppensortiment, är den så dyr och ligger så långt bort att det är sjukt ovärt att åka dit, i alla fall. SÅ kul är det inte att veckohandla.

En annan butik som bör omnämnas speciellt är Bilka. Det är som ett uppblåst Coop Forum. De har allt – tvättmaskiner, utemöbler, steroanläggningar – och lite mat (gissningsvis ca 30 – 70 av mat och annat). Fast inte speciellt bra sortiment, bara fler exemplar. Eller, vinavdelningen var ganska välsorterad, i övrigt kändes det som en svårorienterad motionsrunda. Jag tror att vi undviker det i fortsättningen. Det är en bit att åka dit med.

Men danska butiker har öl och vin! Men servicen och sortimentet på systemet går inte av för hackor.
Ska man ha något lite roligare i alkholväg bör man gå till en specialbutik. Var de ligger? Ja, det får du lista ut själv. Och nej, de har inte så värst mycket bättre öppettider för de flesta matvarubutiker stänger klockan sju eller åtta och har stängt på söndagar och specialbutikerna ytterligare några timmar tidigare. Vår lilla närbutik har precis, som första butik i hela centrala Köpenhamn, börjat ha öppet 8-24 alla dagar. Jag är fortfarande lite i chock. Inte ens 7-eleven har ju öppet de tider som namnet antyder här.

Jag saknar ICA Maxi! När ska ni etablera er i Köpenhamn? Ni har en plats att fylla.

2 kommentarer:

 1. Tänkte rekommendera Salling, men ser att de bara finns i Århus och Aalborg. :( Det borde finnas någon kvaltiteskedja i København. De du har varit på är "låga".
  Annars är det specialbutiker typ slaktare, grönsaksbutik etc. som gäller. Men de blir mycket "spring".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spring skulle eventuellt kunna fungera när jag inte jobbar så mycket (eller alls) men inte till 'vardags'.

   Superbest är ju ingen lågpriskejda! Inte Irma heller. Annars har jag besökt dem som finns i närheten. Säg till om du kommer på någon bra som finns här!

   Radera