31 maj 2013

Min senaste seriebesatthet

Min senaste besatthet gällande TV-serier är Dexter. TV-serien om en seriemördare jobbar på ett lab inom polisen och som mördar andra mördare, för att på något sätt rättfärdiga sitt dödande.

Dexter är förvisso man, det hela utspelar sig i en mansdominerad polisbranch och vid första anblicken verkar kvinnorna i serien främst vara flickvänner, systrar, döttrar. Men Dexters syster, Debora, är också hans kollega och hon är en riktigt cool person. Trots alla som vill trycka ner henne står hon på sig och gör det hon anser är rätt. Men hon sliter, både med bekräftelsen hon söker hos sin döde far och sina chefer. Hård kompromiss som gör henne intressant och mänsklig. Även andra kvinnor i serien tillåts ha en personlighet, även om det på brottslingsfroten är något underrepresenterat.

Vidare finns en god representation av icke-vita. Främst personer från Latinamerika, eftersom det utspelar sig i Miami, men inte bara som skurkar utan som chefer, medarbetare, offer, polare, vittnen, och ja, skurkar också.

Nu är det knappast någon drömvärld där alla är jämlika och sexism och rasism är utraderat, men det är inte något som genomsyrar hela serien och ses som normalt. Vissa i serien är sexister som gillar att gå på strippklubb men får liksom stå för dem och inget de hyllas för. Jag tycker att Dexter lyckas ta upp det på ett bra sätt.

Så, nu är vi klara med att diskutera representationen av majoriteter i världen som är minoriteter i västerländsk kultur. Låt oss gå in på dramaturgin. Jag tycker att serien har fina crescendon och diminuendon både över varje avsnitt men också över varje säsong. Att de, till skillnad från i många andra brottslösande TV-serier, har flera parallella fall, där vissa är sammakopplade och det tar en hel säsong att lösa det. Givetvis är det alltid en seriemördare, men alltid med olika twist. Viss omsättning på karaktärerna är också ett plus.

Dexter är inte en haha-rolig TV-serie men det har en skön svärta, intressanta karaktärer och en fin spänning i moralen. Sa jag att jag var helt såld?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar