18 februari 2013

Att reproducera könsnormer förtäckt till humor

Män är sluskiga typer som inte pallar med hushållsarbete medan kvinnor är pedanter som älskar barn.  Män vill bara dricka öl och kolla på fotboll medan kvinnor älskar att få pedikyr och skvallra i timmar.

Visst känner ni igen dessa beskrivningar, men känner ni igen er i dem? Troligen inte. Att ändå upprepa dessa och liknande in absurdum kallas ofta för humor. Jag kallar det reproduktion och cementerande av onödiga och begränsande könsnormer. Normer som jag tror vi alla mår bra av att göra oss av med nu med en gång. Vad är kul med det?

En vän till mig postade den här på facebook:

Jag påpekade då att den enda som utgett sig för att faktiskt laga mat i kaffebryggare, och till och med gett ut en kokbok om det, råkar vara kvinna.

Varför försöker vi få det till att killar inte har vanliga kastruller och vet hur de används? Och varför är det humor? Vore det sant vore det tragiskt. Nu är det det inte det och är bara fånigt.

Kan vi vara överens om att vi slutar upp med det här nu? Kvinnor är från jorden, män är från jorden – det är inte så himla stor skillnad mellan människor av olika kön och det finns ingen anledning att försöka göra den större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar