24 februari 2013

Bananer och barnarbete

Många länder har inte en så stark arbetsrättslagstiftning som vi har här i Europa. Med arbetsrättslagstiftning menas alltså lagar och regler om arbetares rätt gentemot arbetsgivaren. Den skyddar oss från att behöva jobba orimligt mycket, till orimligt låg lön eller så att det skadar vår hälsa utan att vi blir av med jobbet. Vi har också rätt att engagera oss fackligt, inte heller detta får oss att bli av med jobbet.

Tyvärr är det inte så här bra i alla länder. Många arbetare svartlistas och förföljs om de försöker engagera sig i fackförbund. De arbetar till pyttelöner och bor i baracker med över 100 människor i samma sovsal. De där sovsalarna får mig att associera till barackerna vi såg i koncentrationslägren. Ibland tvingas barn också att arbeta, för annars kan inte familjen överleva eftersom det är så uselt betalt. Det är dessutom långa arbetsdagar och dålig arbetsmiljö. Jag tycker det låter fruktansvärt.

Många av de länder vi importerar så kallade kolonialvaror ifrån, så som kaffe, kakao, bananer, te och rosor, är sådan här länder, utan egentlig arbetsrättslagstiftning. Det finns dock en organisation som heter Fairtrade som certifierar odlingar där de har bättre villkor. Det är givetvis ingen dans på rosor ändå, men arbetarna har mer att säga till om, garanteras lön och odlaren får rimligt betalt för sin produkt. De främjar också långsiktiga handelsförhållanden, god arbetsmiljö och hållbart odlande. Du kan läsa mer här.

Tycker du att det här låter som ett bättre sätt att producera våra lyxvaror på? Tror du också på alla människors lika värde? Köp rättvisemärkt du också!

Kolla efter märket som är inringat på produkterna nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar