11 februari 2013

Störigt

Igår kom ett inlägg om saker jag gillar med Danmark. Idag kommer en lista med sånt jag ogillar eller stör mig på.

Jag har redan skrivit om det till synes tvångsmässiga behovet av att reproducera könsnormerna. I Politiken kunde vi i lördags läsa om att kvinnor inte kan tillföra samhällsdebatten något. Tack för den bajsmackan, syster. Det är lätt att tro att Danmark är ett upplyst land när det gäller jämställdhet och genus – de har föräldraförsäkring, barnomsorg och en kvinna som statsminister. Men detta är ett land där var och varannan tidning ser det som en nödvändighet att ha pinuppor, trots att tidningen handlar om något helt annat, så som nyheter eller sportfiske. Kritik? Det bemöts oftast med ett påstående om att man inte har någon humor.

Vad är grejen med att bara ha små och medelstora mataffärer? Ex. Irma – ingen fil fetare än lättfil, Netto – ingen God Morgon-juice, Superbrugsen – ofta riktigt dåligt datum, så de har stängt nu. Ingen av dessa butiker har heller morötter, potatis eller purjolök på lösvikt. REMA1000 har faktiskt ett helt okej utbud, samt rotsaker i lösvikt men det är fortfarande en rätt liten butik och de har t.ex. inte sweet chili-sås, som jag försökte köpa idag. Det är olagligt att bygga för stora matbutiker. <-- va!? Jag trodde Danmark var ett fritt land – inte som förbuds-Sverige!

Rasismen, främst den i media drabbar mig men det är rätt accepterat att hacka på invandrare både som privatperson och politiker. I en artikel från Språkmuseet kan man se att Danska Modersmålspriset delas ut till skådespelare, författare, professorer och… en invandrare. Nej, invandrare är inte ett yrke och Naser Khader är politiker. Det kanske inte verkar vara en stor sak, men detta att ständigt inte acceptera de som flyttat hit och bosatt sig som likar är stigmatiserande för de grupperna som utsätts.

Normala beskrivningar av danskar i media innefattar även födelseland (eller föräldrars dito) och kan vara: "Han er 20 år, etnisk dansk..." eller "...27-årig dansk statsborger med somalisk oprindelse.". Båda exemplen är hämtade från samma artikel som publicerats av DR, Danmarks motsvarighet till SR och SVT. Fräscht. Och då har vi inte gått in på att danska medborgare inte får bo i Danmark med sin partner/make/maka om hen är från utanför EU och de gemensamt har större anknytning till partnerns hemland (de fick göra ett undantag för kronprinsen) eller är under 24 år.

Omiljövänligt – mycket kolkraft, dieseltåg och nästan ingen källsortering. Allt kan inte uppvägas med cykling!

Liberal alkoholpolitik mot ungdomar – jag tycker att det är olämpligt när 16-åringar kan köpa vin. Dessutom finns en större acceptans för att ungdomar dricker och ett större utbud av drycker riktade till de yngsta vilket jag tycker är ett problem. Många ungdomar kan inte dricka ansvarsfullt och det är dessutom inte lika tåliga som vuxna.

Badrum ska vara rymliga och varma! Här är det vanligaste att man har en ombyggd garderob på cirka en kvadratmeter.Vi har, som tur är, ett med svenska mått normalstort badrum men det är kallt som attan eftersom det tydligen var lämpligt att sätta in englasfönster. Luktar jag illa, så vet ni nu att det beror på att jag inte vill vara naken i badrummet!

Dansk ost luktar väldigt starkt och smaken sätter sig på fingrarna. Då får man så kallade ostfingrar. Visst, den smakar mer men det finns ost (svenskt till exempel) som smakar mycket utan att stinka.

Hårt vatten har de också vilket ger kalkbeläggningar överallt – i allt från vattenkokaren till duschen. Dessutom smakar det inte lika gott och det påverkar även smaken på kaffet.

Ekologisk mjölk är inte homogeniserad. Det ska tydligen vara så. Blä säger jag och köper konventionell men känner mig som en bov varje gång.

Många (läs administrationen på Johans jobb och vår fastighetsskötare) verkar utföra service genom att rycka på axlarna. Om det ska vara mañana-attityd vill jag ha Sydeuropa-väder, åtminstone!

Behöver jag nämna att vädret är uselt? Fast det är det i och för sig i Sverige också...

1 kommentar: